1955. Η πρώτη γυναικεία ομάδα μπάσκετ στην Κρήτη.

Η ΕΚΑΣΚ και το kritikobasket, σε συνεργασία με ανθρώπους που τίμησαν επί χρόνια το μπάσκετ στο νησί  με αρκετό αρχειακό υλικό, με ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια, σας παρουσιάζει την Ιστορία του μπάσκετ της Κρήτης, που ξεκινά από το μακρινό 1955, μέχρι τις μέρες μας, για να θυμούνται οι παλιοί, και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. 
Το kritikobasket.gr,ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του Κρητικού μπάσκετ, που μοιάζει σαν ένα παραμύθι της γιαγιάς, και κάθε χρόνο αποκτούσε όλο μεγαλύτερη αίγλη και λάμψη.
Σήμερα ξεκινάμε από την πρώτη ομάδα που ξεκίνησε στην Κρήτη η οποία είναι …γυναικεία και την ξεκίνησε ο ΟΦΗ, από το πολύτιμο αρχείο του Μιχάλη Δασκαλάκη και του αείμνηστου καθηγητή αγγλικών Χάρη Ευαγγελινό.
1955  | Η πρώτη γυναικεία ομάδα του ΟΦΗ.
ΟΦΗ 1955 γυμναστήριο ΟΦΗ. Η πρώτη γυναικεία ομάδα μπάσκετ στην Κρήτη..Δημιουργός της ποιος άλλος από τον αείμνηστο καθηγητή αγγλικών Χάρη Ευαγγελινο που ήταν από τους πρωτοπόρους του μπάσκετ στη Κρήτη.
Ένας πραγματικός εργάτης του αθλήματος σε αγόρια και κορίτσια. Το άθλημα του οφείλει πολλά.
 Στη φώτο που είναι το  1955 στο γυμναστήριο του ΟΦΗ,βρίσκεται στο μέσο μιας γυναικείας ομάδας μπάσκετ του ΟΦΗ που προπονούσε , σε μια τόσο δύσκολη εποχή τότε για τον γυναικείο αθλητισμό. 

Από αριστερά :    
1. Αερακη Καλλια ,
2. Γλυκα Ρενα ,
3. Φιλιππιδου Αλικη,
4.  άγνωστη,
5. Καρελλη Λιλιαν,-
6. Θεριακη Καλλιοπη,        
7. Μανδαροπουλου Ερασμια,
8. Βασιλειαδου Κιτσα,
9. Ρουσακη Νελλη,          
10. Σκαλοχωρίτου Μαιρη,
11. Μπαιραμογλου Στ.
12. Μοσχολάκη Μαρία

(Επισκέφτηκε 58 φορές, 1 Επισκέψεις σήμερα)